Salı, Haziran 20, 2006

Düşünce Gücü ile İş Yapmak Artık Bilim Kurgu Değil

Amerikalı bilim insanı Peter Brunner kafasına takarak kullandığı alet ile saç telini bile oynatmadan, harf harf bilgisayar ekranına yazı yazıyor.

Avrupa Araştırma ve İcad Sergisinin dördüncü gününde, çoğunluğunu Fransız bilim insanlarının oluşturduğu geniş bir kalabalığın karşısında, ekrana "B-O-N-J-O-U-R" harflerini yaptığı icad sayesinde düşünce gücü ile yazdı.

Wadsworth Center, Albany, New York destekli projede Brunner ve iki meslektaşı "beyin bilgisayar arayüzü", ("brain computer interface" (BCI)) geliştirdi. Teknolojinin çalışma prensibi; beyinde oluşan elektrik impulslarını elektrotlar aracılığı ile algılayıp, sayısal sinyale çevirerek elektronik bir ortamda işlem yapmasını sağlamak.

Kaşıklar düşünce ile bükülmüyor ama bu olay gerçek bir eylem.

Araştırmacı Theresa Sellers BCI teknolojisinin tamamen felçi insanlar için oldukça yararlı olacağını belirtiyor. Dr. Sellers'a göre BCI e muhtaç olan yaklaşık 100 milyon insan var.

Sellers'a göre kelime yazmanın ötesinde fiziksel hareketi sağlayabilecek bir teknolojide mümkün. Şu an da bile bunu başarabildiklerini fakat çok karmaşık bir durum olduğu için henüz güvenlik gerekçesiyle uygulamadıklarını belirtti.

Dr. Brunner "bonjour" kelimesinin "b" harfine konsantre olduğunda, bilgisayar rastgele bir biçimde ekrana harf şekillerini gerçekleştiriyor. "b" harfi belirdiğinde Brunner'in beyni daha güçlü bir sinyal yollamaya başlıyor. Bilgisayarın bunu anlaması şu anki teknikte 15 saniye sürüyor. Teknik geliştikçe ileriki zamanlar da bu sürenin kısalması bekleniyor.

Sellers'a göre; "Süre olarak bakıldığında pek pratik görünmüyor, fakat felçi bir insanın hayatını kökten değiştirebilir."

http://www.spacedaily.com/reports/Mind_Over_Matter_No_Longer_
Science_Fiction.html
Sayfasından derlenmiştir.

Hiç yorum yok: