Cuma, Haziran 10, 2005

Uçan arabalar

Gelecekteki teknolojik gelişimlerin tahminini yapmak zor bir iştir. Tarot ya da kahve falı gibi metafiziksel yollara başvuramazsınız, bilimkurgusal bir gelecek tasviri için sağlam bilimsel temel bilgileriniz olmalı, gerçekçi ve analitik düşünme yöntemini başarılı bir biçimde uygulayabilmeniz gereklidir.
Gelecekte olabilecek teknolojik gelişmelere bu çerçeveden bakmaya çalışırsak, olabilecek teknik gelişmelerin ortak noktası basitlik ve maksimum olacaktır(olmalıdır).
Bilimkurgu filmlerinde çok kullanılan bir kavram olan uçan arabaları ele alalım. Peki, bu kavramın gerçekleşme ihtimali ve kullanışlılığı ne kadardır. Hemen söyleyeyim eğer yakın gelecekte bu konuda devrimci bir teknolojik gelişme olmazsa%0’a yakın. Bu kavramın geliştirilmesindeki yegane zorluk, uçma mantığına dayanmayan bir yöntem geliştirilmesi gerekliliğidir. Uçak ya da helikopter mantığına dayanan araç bir araba değil hava taşıtıdır, farklı bir mühendislik dalının konusudur ve ucuzda değildir.
Aklıma gelebilecek en olası düşünce yerden birkaç santimetre yüksekliğinde manyetik bir alan üzerinde giden taşıtlar olabilir. Yanılmıyorsam bu düşünce bazı hızlı tren ve prototiplerinde kullanıyor. Fakat böyle bir düşünceyi otoyola uygulamak şüphesiz çok zor ve karmaşıktır. Ayrıca trenle kıyasladığımızda bu proje inanılmaz pahalıdır.
Filmlerde görülen uçan arabaların bir zorluğu da aracın 3 boyutlu hareket etmesidir.Yerde giden arabaların 2 boyutlu hareket ettiğini göz önüne aldığımızda uçan araba kullanmak pek de kolay değildir.Ancak belli mesleğe dahil olan insanların kullanması daha uygun olabilir(Blade Runner filmindeki gibi).
Bana göre uçan arabaların üretimi imkansız değil fakat günümüz şartlarında gereksizdir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ggggggggggg

Adsız dedi ki...

ggggggggggggggggffffffffffff