Salı, Şubat 20, 2007

X-Hawk ve Blade Runner uçan arabası

X-Hawk İsrailde üretilmekte olan ilginç bir "dikey kalkan inen" hava aracı (vertical-takeoff-and-landing). Rafi Yoeli 2010 yılında piyasaya sürmeyi düşünüyor.



Resimde görülen araç X-Hawk'ın askeri versiyonu. Birincil kullanım amacı ise asker taşıma olacak. X-Hawk takımı Textron's Bell Helicopters ile işbirliği yaparak aracın sivil versiyonunu üretme çabasındalar.

Yoeli X-Hawk'ı fütüristik bir kamyon olarak görüyor. X-Hawk dikey inip kalkabilme özelliği ile felaket durumlarında inip ulaşımı zor olan noktalardaki insanlara kolayca ulaşabilir.

" İnanıyorum ki X-Hawk bir iş yatırımından öte bir durum, bu iş için gelecekte yeni tasarımlı araçlarda görebiliyorum. Vizyonumuz zorlu alanlarda kolayca hareket edebilen araç ihtiyacı yaratmak ve bunu karşılamaktır"

Bilimkurgucular böyle bir aracı zaten gördü öyle değil mi? Unutulmaz bilimkurgu filmi olan Blade Runner' dan



Kaynak:Bura





powered by performancing firefox

Perşembe, Şubat 08, 2007

V for Vendetta


Hatırla, 5 Kasım'ı hatırla
Barut ihanetini ve komplosunu
Hiç bir neden bilmiyorum ki gerektirsin
Barut komplosunun unutulmasını

Öyle bir ülkede yaşadığınızı düşünün ki, telefonlarınız dinleyen cihazlar var, konuşmalarınızı dinleyen cihazlar var, sokakta sizi izleyen cihazlar var, sokağa çıkma yasağı var, hükümetin kanunlar üzerinde yetkisi bulunan adamları var, beyninizi yanlış bilgilerle dolduran medya var, tartışmasız tek tip bir iktidar var… Bu kadar varlığın arasında tek bir şeye yer yok; özgürlüğe. Peki umut var mı? Her zaman umut vardır.
Alan Moore`un yazdığı ve David Lloyd`un çizimlerini yaptığı V for Vendetta, 1981’de çıkan bağımsız çizgi roman dergisi Warrior`da ilk kez halkın karşısına çıkan bir çizgi roman. 26 sayısı yayımlandıktan sonra, derginin kapatılmasıyla yarım kalan macera, 1989’da Moore ve Lloyd`un DC ismi altında V for Vendetta’yı tam bir çizgi roman olarak yayımlamasıyla tekrar hayranlarıyla buluştu. V for Vendetta, 2005 yılında filme alındı, fakat gösterime 2006da girdi. Wachowski biraderlerin (Larry Wachovski - Andy Wachowski) sinemaya uyarlayıp yapımcılığını yaptığı filmi, daha önce Matrix üçlemesinde yardımcı yönetmenlik yapan James McTeigue yönetti.
Bu kadar künye yeter, karakterimize dönelim. V, tüm bedeni ve düşüncesiyle faşist düzenin zulmüne maruz kalmış, bu zulme karşı direnerek kendini yeniden var edip, diyalektik antitez olarak sisteme karşı durumunu biçimlendirmiştir. Guy Fawkes maskesi takmakta, kişisel ve toplumsal intikam için yaşamakta, büyük bir gizlilik içinde planlarını yapmakta ve eylemlerini gerçekleştirmektedir. Eseri henüz okumamış ve izlememiş olanlar için içeriğinden pek bahsetmeyeceğim. Bunun yerine iki eser arasındaki temel farklılıklar üzerinde duracağım. Çizgiroman siyasi açıdan daha net bir niteliğe sahip, cesur bir şekilde faşizme karşı anarşizm temasını öne çıkartabiliyor. Aynı netliği filmde pek göremiyoruz. Fakat karakterimizin şiirsel konuşmaları ve önemli eserlere yaptığı göndermeler iki eserdede çok şık. Filmin terörizm konusunda bugun dünyamızda gelinen paranoyak durumun eleştirisini çok güzel yapıyor. Bu temayı gerçekçi kılmak içinde olayların geçtiği dönem daha ileri bir tarihe alınmış, günümüze daha uygun göndermeler yapılmış. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun V for Vendetta kesinlikle bilinmesi gereken bir karakter.

Pazartesi, Şubat 05, 2007

Seattle2007 Bilimkurgu Kısa Film Festivali

The Science Fiction Museum & Hall of Fame ve SeattleInternational Film Festivalinin düzenlediği 2. Bilimkurgu kısa film festivali, bu sene Seattle'da Cinerama Theatre'da gerçekleştiriliyor. 3 Şubat 2007 de başlayan festivalde 20 kısa film gösterilecek.
Gösterilecek filmler.
Atomic Banana
Yönetmen: Erik Kling (USA)

Singularity
Yönetmen: Marcos Soriano
The Inedible Bulk
Yönetmen: Mad Martian (USA)
Machinations
Yönetmen: William Coughlan (USA)
Fantastic Fortune
Yönetmen: Mike Fisher (USA)
F*ck You, Pay Me
Yönetmen: Christopher Derrick
The Realm
Yönetmen: Josiah Pitchforth (USA)
Spaceball
Yönetmen: Robyn Ewing (USA)
The Un-Gone
Yönetmen: Simon Bovey (UK)
Haunted Planet
Yönetmen: Danielle Stallings
Life Signs
Yönetmen: Tim Sumner (Australia)
Project K.A.T.
Yönetmen: Eric Pham
TV Man
Yönetmen: Samuel Jørgensen (USA)
Mizar
Yönetmen: Yuting Hsueh
13 Ways to Die at Home
Yönetmen: Lee Lanier
Agnieszka
Yönetmen: Martin Gauvreau (UK)
Transgressions
Yönetmen: Valerie Weiss
Face Machine
Yönetmen: Justin Simms (Canada)
Maklar, Anyone?
Yönetmen: Phil Guzzo